Psychologie
Marion van Rooij (1959) is werkzaam als eerstelijnspsycholoog in eigen praktijk: ”Ik vind het belangrijk om zorg af te stemmen op u en uw hulpvraag. Het is dan de bedoeling samen een (nieuwe) weg te vinden zodat u weer verder kunt in uw leven. Ik zal daarbij vooral met u in het hier en nu werken, maar indien nodig met u naar het verleden kijken. Verder kunnen er verschillende behandelingstechnieken ingezet worden al naar gelang wenselijk en passend. Het contact is er hoe dan ook op gericht u, met het verkregen inzicht of de gewenste verandering, weer in contact te brengen met uw eigen kracht en oplossend vermogen. Ik ontvang met veel plezier en enthousiasme mensen met allerlei klachten en vraagstukken. En met name al diegenen die in hun leven, direct of indirect, met kanker geconfronteerd worden/zijn, zijn van harte welkom. Hier ligt het speerpunt van de praktijk waarvoor ik mij in de afgelopen jaren heb gekwalificeerd en geregistreerd.”
Bij kanker
Het is mogelijk dat het u moeite kost de behandeling en de eventuele gevolgen van de ziekte die in uw leven is gekomen te verwerken. Die gevolgen kunnen betrekking hebben op uw stemming, zelfbeeld, seksualiteit, lichamelijke prestaties en het (veranderde) uiterlijk. Ook kan het gaan om de omgang met naasten of het hervatten van werk en taken. In een aantal gesprekken worden uw problemen in kaart gebracht en wordt hulp geboden om uw klachten te verminderen. Mogelijk wordt hierin uw partner, gezin of andere belangrijke persoon betrokken. U bent in iedere fase en stadium van uw ziekte van harte welkom; bij een goede, matige of slechte prognose; na de diagnose; tijdens de medische behandeling, bij revalidatie en re-integratie; in de chronische fase, in de terminale fase en in de postterminale fase (nazorg). Samen kijken we wat er aan de hand is, welke taken er liggen en hoe u de regie in eigen hand kunt houden. Ook wanneer het niet uzelf betreft bent u van harte welkom.
Psychosociale Oncologie
Het geheel aan activiteiten dat ontplooid wordt om een persoon met kanker en diens naasten te ondersteunen in het streven naar behoud en verbetering of herstel van kwaliteit van leven op lichamelijk, psychisch, sociaal, maatschappelijk en spiritueel/levensbeschouwelijk gebied (zowel tijdens de curatieve behandeling van de ziekte en in de periode daarna als tijdens de palliatieve (ziekte- en symptoomgerichte) behandeling en in de terminale fase). Voor naasten betreft dit ook de periode na overlijden van de patiënt (rouwverwerking). Daarnaast richt psychosociale zorg zich op het “empoweren‟ en de bevordering van zelfmanagement van de patiënt (en diens naasten).
Kosten
Vanaf 2014 valt de eerstelijns psychologische zorg onder de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ). Dit betekent voor u dat er geen eigen bijdrage meer is, mits een contract is afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wél valt de zorg onder het wettelijk verplichte eigen risico vanaf 18 jaar dat voor 2022 is vastgesteld op € 385. Dit verrekent de zorgverzekeraar met u. Ook zijn de vergoedingen verruimd zodat het voor meer mensen mogelijk is om in hun eigen omgeving hoogwaardige professionele zorg te krijgen.